KOLPING VE SVĚTĚ

Mezinárodní Kolpingovo Dílo (dále jen MKD) je nositelem statutu pozorovatele u RADY EVROPY.
Za své zásluhy získal ocenění od OSN (za práci s rodinou) a ILO (Mezinárodního úřadu práce).

Svaz má následující strukturu:

-MKD se sídlem v Kolíně nad Rýnem
-KONTINENTÁLNÍ SVAZY
-NÁRODNÍ SVAZY
-KOLPINGOVY RODINY - působící v obcích a farnostech

Všechny články svazu jsou řízeny voleným představenstvem.

Kolpingovo dílo organizuje rozsáhlou sociální a vzdělávací pomoc v 50 zemích všech kontinentů. Finanční prostředky získává z příspěvků svých členů, sponzorů, nadací, z dotací států i měst, vlastní činností. ČLENEM se může stát každý občan, který je připraven podporovat sociální nauku katolické církve, která je jedním z pilířů programu Kolpingova díla, a aktivně přispívat k neustálé obnově a humanizaci společnosti.

http://www.kolping.de, http://www.kolping.cz

Hodnotový kodex MKD

MKD chce přispívat k ochraně lidské důstojnosti prostřednictvím angažovanosti svých členů a uskupení. Člověk je ohniskem naší práce. Svaz umožňuje svým členům rozvíjet individuální vlohy a schopnosti, a očekává, že je využijí pro formování spravedlivé společnosti. Člověk jako sociální bytost je v životě zodpovědný nejen sám za sebe, nýbrž také za své bližní. Proto je jednání členů Kolpingova díla na celém světě zaměřeno na podporu obecného (veřejného) blaha. Člověk jako plod Božího Ducha má nejen pečovat a chránit vše stvořené, ale nese za něj před Bohem i vlastní díl zodpovědnosti. MKD se snaží svým členům i společnosti prostřednictvím své činnosti současně zprostředkovat i poselství Ježíše Krista.

Naše poslání

Svým členům a společnosti zprostředkujeme poznání, že člověk obdařený Duchem má svou zvláštní důstojnost, která ho také zavazuje k zvláštní zodpovědnosti za své bližní a celou společnost.

Prostřednictvím vzdělávání pomáháme svým členům rozvinout osobní předpoklady a vlohy, aby byli schopni jednat jako zodpovědní křesťané v manželství, rodině, zaměstnání, církvi, společnosti a ve státě.

Svým členům a jejich rodinám nabízíme pomoc prostřednictvím poradenství a konkrétních sociálních opatření.

Chceme přetvářet společnost ve smyslu obecného blaha, velký důraz klademe na mezinárodní solidaritu.

Jsme připraveni přebírat zodpovědnost za společenské úkoly, posilujeme občanskou společnost.

Nabízíme lidem orientaci při hledání smyslu života a pomáháme lidem i společnosti objevit křesťanské poselství v jeho vykupitelské síle.

Řídíme se principy katolické sociální nauky a učením Adolfa Kolpinga.

Naše hodnoty

Ochrana lidské důstojnosti

Člověk je obrazem Božím, proto mu náleží patřičná úcta, která si zaslouží ochrany ve všech fázích života, od početí až k smrti. To platí nezávisle na sociálním postavení, stáří, pohlaví, etnickou nebo náboženskou příslušnost.

Solidarita

Člověk jakožto sociální bytost nese spoluzodpovědnost za své bližní. Tato skutečnost nás zavazuje k žité solidaritě. Sdružování lidí do solidárních sítí a institucí vidíme jako obzvlášť důležité.

Láska k bližnímu

Praktikovaná láska k bližnímu je více než žádoucí solidarita. Nabízí svou pomoc a podporu nezištně a zahrnuje i lásku k nepřátelům.

Ideje a zásady MKD

Jsme společenstvím křesťanů, které chce být prospěšné svým členům a svému okolí. Povzbuzujeme se k sociální angažovanosti a spravedlivému spoluutváření světa. Vede nás naše víra v Ježíše Krista, katolická sociální nauka a  příklad našeho zakladatele Adolfa Kolpinga

Hlavní zásady

1.Jsme křesťané