10.nástupce Adolfa Kolpinga navštívil Kolpingův dům v Praze

10.03.2016 18:03 | Jana Zemanová
Duchovní správce Mezinárodního Kolpingova díla Otmar Dillenburg nás 4.3.2016 potěšil svou návštěvou azylového domu pro matky s dětmi.

Strávil s námi nejprve velmi příjemné dopoledne. Nejen jeho, ale i všechny české přítomné (jak matky s dětmi, tak i zaměstnance) pobavily a potěšily rozmanité zvídavé dotazy, které mu obyvatelky azylového domu kladly a které se vesměs vztahovaly k sociální práci, kterou Kolpingovo dílo v nejrůznějších zemích všude na světě vykonává. Nejvíc samozřejmě přítomné posluchačky zajímala pomoc matkám v těžké sociální situaci a tak se dozvěděly o mimořádně těžkém údělu svobodných matek v Indii, nebo kolik kilometrů putují africké ženy denně, aby zajistily rodině alespoň minimální množství vody.

Všechny nás zaujaly nejrůznější rituály, které musel náš host absolvovat při návštěvě Kolpingových rodin v Africe nebo v Jižní Americe, a co všechno musel při nich pozřít (např. teplou býčí krev nebo kvašený nápoj, jehož základ předžvýkaly místní stařeny). V současné době pomáhá Kolpingovo dílo ulehčit exil velkému množství uprchlíků v Evropě, řada Kolpingových domů jim otevřela dveře, aby zde nalezli dočasný domov.

Nakonec přijal náš duchovní správce pozvání  matek z azylového domu do jejich přechodných domácností. Navštívil všechny byty a na přání jednotlivých matek požehnal jim, jejich dětem i obydlí.

Navečer čekala členy Kolpingova díla ještě velká slavnost. Duchovní správce českého Kolpingova díla, arcibiskup pražský Dominik kardinál Duka nás pozval do Svatováclavské kaple v katedrále na Pražském Hradě, kde pro nás spolu s Msgr. Otmarem Dillenburgem sloužil mši svatou. Byl to mimořádný zážitek, který  ještě dozníval při setkání v Arcibiskupském paláci, pro které připravilo skvělé občerstvení kuchařské učiliště Adolfa Kolpinga ze Žďáru nad Sázavou. Děkujeme všem!

Radostný a požehnaný rok 2020

Radostný a požehnaný rok 2020...více článek ze dne: 02.01.2020 | Kolpingův dům

25. výročí Kolpingova domu

Dne 26. září 2019 jsme oslavili výročí 25 let od založení Kolpingova domu v Praze - Bohnicích....více článek ze dne: 31.10.2019 | Kolpingův dům