Mezinárodní mírové putování Kolpingova díla

16.08.2016 15:13 | Jana Zemanová
49.ročník Mezinárodního mírového putování Kolpingova díla organizovala naše Kolpingova rodina v Praze

Ve dnech  4.-7.srpna  se sešlo v Praze více než 300 členů Kolpingova díla z 9 evropských zemí, aby se zúčastnili 49.ročníku Mezinárodního mírového putování Kolpingova díla. Pořadatelství se letos ujala naše Kolpingova rodina. Navázala na tradici, započatou skupinou  členů ze Švýcarska, Lucemburska a Německa, kteří se  před téměř 50 léty  rozhodli  přispět konkrétním činem k zachování míru mezi národy v Evropě. Jako prostředek zvolili každoroční  několikadenní  pouť na místa patronů Evropy, při kterém  současně dochází  k osobnímu sbližování a poznávání účastníků.

Při každém takovém  setkání začíná malý mírový proces, který má potenciál se dále šířit. Od r.1990 se ho zúčastňují pravidelně  i členové Kolpingova díla ze zemí východní Evropy. Tak se toto mírové putování stalo dnes již celoevropskou každoroční iniciativou. V dnešní době, kdy jsme svědky  teroristických útoků, dostává téma mír a smíření mezi národy nový smysl, a je velmi aktuální.

Účastníci  absolvovali 2 pěší trasy pražskými sady, spojené s krásnými výhledy na město, křížovou cestou na Petříně a mariánskými litaniemi u kaple sv.Kláry v Botanické zahradě.  Velmi silným zážitkem byly dvě bohoslužby v katedrále sv. Víta a kostele Nanebevzetí Panny Marie na Strahově. Velký dík patří Msgr. Antonu Ottemu,  který se ujal jako hlavní celebrant 1.mše. Jeho  účast byla až symbolická, protože jako zakladatel českého Ackermanngemeinde má velké zásluhy na poválečném smíření Čechů a Němců. Velmi zajímavá byla pro všechny účastníky i úvodní přednáška  PhDr. Marka Pučalíka o sv. Janu Nepomuckém-staviteli mostů mezi národy.

Ohlasy celé akce stále doznívají – každý den přicházejí nová poděkování za hluboký společenský i duchovní zážitek.  Můžeme se tedy těšit na nové mírové vandrování v příštím roce do Švýcarska, které bude jubilejní-tedy již 50.

Zahájena další řada PC kurzů

Matky z azylového domu využívají příležitost naučit se efektivně pracovat s počítačem...více článek ze dne: 20.11.2017 | Kolpingův dům

rekonstrukce zahrady

U Kolpingova domu byly na podzim zahájeny stavební práce, jejichž výsledkem bude nová krásná zahrada...více článek ze dne: 20.11.2017 | Kolpingův dům