Prvky, formy a metody služby

Základní prvky poskytované služby Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi:

a)  Výchovné, vzdělávací a aktivizační činnosti

• Individuální (nácvik domácích prací, vytvoření plánu domácího hospodaření                    a  umořování dluhů, podpora v úředních jednáních,  výchovné poradenství)
  • Skupinové (kurz práce s PC a kurzy vaření v Kolpingově domě, zprostředkování rekvalifikačních kurzů)

b)  Zprostředkování kontaktu se společenským prostředím

nabídka volnočasových aktivit, běžné kontakty s místní komunitou v prostředí bydliště, pomoc s umístěním dětí do školských zařízení, kroužků a klubů a výběrem zdravotnických zařízení, zprostředkování kontaktu s jinými pomáhajícími organizacemi

c)  Sociálně terapeutické činnosti

zprostředkování rekvalifikačních kurzů, pomoc s hledáním zaměstnání, videotrénink na podporu komunikačních dovedností, pomoc psychoterapeuta, zprostředkování kontaktu s terapeutickými organizacemi

d) Pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů a při obstarávání osobních záležitostí  pomoc sociální pracovnice při vyřizování dávek státní soc.podpory a pomoci, příprava na úřední jednání, porada a podpora při soudních a exekučních jednáních, pomoc při návratu dítěte do rodiny z výchovného zařízení, popř. partnera z nápravného zařízení

Formy práce:

• individuální a skupinová
  • spolupráce s partnery a rodinnými příslušníky
  • spolupráce s jinými institucemi

Metody práce:

• individuální přístup zohledňující fyzické i psychické možnosti jednotlivých uživatelek
  • klíčová  pracovnice, doprovázející uživatelku po celou dobu pobytu
  • volba aktivizačních činností dle vlastní zakázky
  • nácvik domácích prací s uživatelkou služby v prostředí vlastní domácnosti
  • postupný nácvik činností a úkonů od jednoduchých ke složitějším
  • postupný přechod od pomoci k podpoře, od podpory k plné samostatnosti
  • posilování sebevědomí - zaměstnanci povzbuzují uživatele, upozorňují je na dosažené pokroky, veřejně chválí jejich úsilí překonávat dílčí neúspěchy

Ukončení služby:

Smlouva může být ukončena dohodou nebo výpovědí.

Uživatel služby může vypovědět smlouvu bez udání důvodu.

Výpovědním důvodem ze strany organizace je:

• cíle byly naplněny a klient nemá potřebu stanovit si nové
  • tři neomluvené absence za sebou na dohodnutých konzultacích s pracovníky Kolpingova domu

Výpověď  musí být písemná s uvedením důvodů.

Radostný a požehnaný rok 2020

Radostný a požehnaný rok 2020...více článek ze dne: 02.01.2020 | Kolpingův dům

25. výročí Kolpingova domu

Dne 26. září 2019 jsme oslavili výročí 25 let od založení Kolpingova domu v Praze - Bohnicích....více článek ze dne: 31.10.2019 | Kolpingův dům